четвртак, 19. април 2012.

FENG SHUI


Feng shui  je drevna kineska veština uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem boravimo, na način da privučemo pozitivnu životnu silu Chi u svoje domove i svoj život kako bi osigurali sreću celoj porodici i svojim potomcima.U svojoj biti, on se temelji na posmatranju nebeskih i zemaljskih sila, tj. vremena i prostora i interakciji energije ova dva faktora. A svrha mu je uravnoteženje istih kako bi se postigao sklad i sreća.
Sam izraz doslovce preveden znači "Vetar voda", što je skraćenica za odlomak iz knjige Zangshu, koju je napisao Guo Pu iz Jin dinastije, a koji glasi:
"Chi leti na vjetru i rasipa se, a zadržava se kada naiđe na vodu."


U prenesenom značenju ova rečenica ukazuje na pokretljivost energije i sredstva kojima ona putuje, tj. koja utice na nju, a to su vetar i voda.

Tradicionalni feng shui zasniva se na kineskom kompasu, Luo Pan-u, koji vrlo precizno meri strane sveta i daje brojne podatke potrebne za analiziranje nekog prostora. No, feng shui je moguće iyvesti i uz pomoć modernog zapadnjačkog kompasa, no u tom slučaju morate dobro poznavati teoriju, kako biste ispravno protumačili značenje kompasnih očitanja.


Нема коментара:

Постави коментар