четвртак, 19. април 2012.

TAJNE DRAGOG KAMENJA



Pravilno izabrano drago kamenje može doneti sreću i zaštititi od negativnih uticaja.

 Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu korene vuče iz najdavnijih vremena. Čovjek je oduvek izrađivao amajlije i talismane kojima je pokušavao privući pozitivne uticaje i oterati negativne.

 U astrologiji, svakoj planeti i sazvežđu pripisuje se određeni dragi kamen ili plemeniti metal koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može, ne samo doneti sreću onom koji ga nosi, već i zaštititi od negativnih uticaja.

 Prema mesecu rođenja odgovaraju:

 Januar: granat, ružičasti kvarc 
Februar: ametist, oniks 
Mart: akvamarin, crveni jaspis 
April: dijamant, gorski kristal, kvarc 
Maj: smaragd, krizopras 
Jun: biser, mesečev kamen (selenit) 
Jul: rubin, karnelian, žad 
Avgust: peridot, aventurin, sardoniks, safir 
Septembar: safir, ahat, lapis lazuli 
Oktobar: opal, ružičasti turmalin 
Novembar: žuti topaz, citrin, tirkiz 
Decembar: tirkiz, lapis lazuli

 Prema horoskopskom znaku:

 Ovan: dijamant, jaspis 
Bik: tirkiz, safir, akvamarin, dijamant, hematit 
Blizanci: ahat, biseri, tigrovo oko, topaz 
Rak: smaragd, mesečev kamen, biseri 
Lav: turmalin, sardoniks, oniks, ćilibar 
Devica: jaspis, granat, karnelian, žad, citrin 
Vaga: opal, lapis lazuli 
Škorpija: akvamarin, granat, rubin, dijamant 
Strelac: safir, ametist, tirkiz, topaz 
Jarac: rubin, ahat, granat, lapis lazuli 
Vodolija: granat, opal, ametist, tirkiz 
Ribe: gorski kristal, safir, ametist, akvamarin




AHAT
je posebna vrsta kvarca prošaran kalcedonom, opalom, ametistom, hematitom… Daje hrabrost, energiju, snagu, rasteruje strahove i daje porast samopouzdanja. Osim toga štiti od štetnog zračenja, od oluje, gromova, glavobolje i groznice. Sprečava iritacije kože, leči groznicu i očne infekcije, poboljšava vid i cirkulaciju, pomaže plodnost kod žena. Ahat može pomoći osobi da postane rečita i da poveća atletsku snagu i hrabrost.




AKVAMARIN 
je dragi kamen rođenih u znaku Škorpiona, a može ga nositi i osoba u znaku Bika. Svojom zelenkastoplavom bojom podstiče osećaj vernosti i postojanosti i zato se koristi i kao amajlija koja učvršćuje vernost u vezi i braku. Poznat je kao kamen hrabrosti i odvažnosti. Osim toga podstiče brze intelektualne reakcije, daje mir, umirujuću komunikaciju i štiti auru. Po starom verovanju ima lekovita svojstva kod upale grla, desni, creva i jetre. Pomaže i kod zubobolje.



AMETIST 
je poznat kao „dobročini“ kamen, posebno vredan za osobe rođene u znaku Ribe. Ovo je iskonski kamen sreće koji je neretko krasio prstene visokih sveštenika. Poznato je njegovo umirujuće delovanje koje  poboljšava raspoloženje kod nervoznih ili histeričnih osoba. Kao amajlija štiti čoveka od pijanstva i svake vrste zavisnosti. Na duhovnom nivou ametist pomaže komunikaciju sa anđelima, razvija telepatiju i druge psihičke sposobnosti. Ovo je izvrstan kamen za meditaciju i molitvu. Podstiče dobar san.



AVENTURIN
pomaže razvijanju kreativnosti i postizanju mentalne jasnoće. Veruje se da povećava blagostanje i donosi uspeh u karijeri, pomaže videti alternativu u svim situacijama. Daje mir, ravnotežu, unutrašnju snagu i povećava radost. Donosi sreću, posebno u igrama na sreću. Koristan je za krv, cirkulaciju, glavobolje, poremećeni san.



BAKAR 
je plemeniti metal vezan uz ljude rođene u znaku Bika i Vage. Njegov magijski naboj je izvanredan. Danas je u modi nositi narukvice od bakra za koje se smatra da uklanjaju razne bolesti, naročito reumatizam zglobova zbog pretpostavljenih elektromagnetskih moći ovo metala.



BISER 
U brojnim kulturama biser ima dublje simbolično značenje. Tako su biseri u Kini simbol bogatstva, mudrosti i časti; u Japanu znače sreću, a u Indiji blagoslov brojnom decom. U arapskim kulturama se žene ili određeni delovi tela, kao  zubi, upoređuju sa biserima. Osim toga, biserima su se pripisivala afrodizijačka svojstva, ali su ih smatrali i lekom protiv melanholije i ludila. Biseri su i simbol za suze. Oduvek se smatraju simbolima lepote, ljubavi, sreće i bogatstva.



CITRIN 
je jedan od retkih kamenja koji poništava negativnu energiju i nije mu potrebno čišćenje ili pražnjenje. Topla energija, podstiče optimizam, privlači bogatstvo i pomaže ga održati. Dobar za mentalno fokusiranje, izdržljivost i samopoštovanje. Citrin je poznat kao kamen uspeha, jer promoviše uspeh i obilje, posebno u poslu i trgovini. Povezan je sa mentalnom jasnoćom, poverenjem, srećom, veseljem i osećajem moći. Dobar je i  kao zaštitni kamen. Pomaže probavu i eliminiše noćne more.



ĆILIBAR 
je posvećen ljudima u znaku Lava, a nepovoljan uticaj ima na Bikove. Vekovima se smatralo da ćilibar u sebi nosi mističnu energiju i lekovita svojstva , baš zbog osobine privlačenja i sakupljanja elektriciteta oko sebe.  Nošenje ogrlice od zrna ćilibara, po antičkom je verovanju, zaštita od bolesti.



DIJAMANT 
je dragi kamen rođenih u znaku Bika, Škorpiona i ostalih pod uticajem Marsa. Smatran je najmoćnijim talismanom, simbolom sreće i vernosti u ljubavi, pa se zato poklanja prilikom veridbe i venčanja. Dijamant je najtraženija amajlija koja uspešno štiti od svakog zla. Kaže se da uklanja svaki negativni uticaj ako se nosi na levoj strani tela.




GORSKI KRISTAL


 Rimljani su verovali da gorski kristal sadrži energije bogova koje daju snagu, hrabrost i mudrost. Gorski kristal je univerzalan kamen, svako bi trebao imati jedan! Čist je i snažan energetski izvor, jača energetsko polje, stimuliše moždane funkcije, jača imunološki sistem i dovodi telo u ravnotežu, aktivira sve nivoe svesti; daje sklad duši. Ovaj kristal stimuliše sve; koristi se i za zaštitu od energetskih uticaja drugih ljudi, za zaštitu od zračenja kompjutera kao i za zaštitu od podzemnih zračenja. Prilikom snimanja Kirlijanovom kamerom utvrđeno je da kvarc može udvostručiti ljudsko biomagnetsko polje i zaštiti nositelja od radijacija. Kvarc generiše elektromagnetizam i poništava statički elektricitet.



GRANIT
divan kamen crvene boje koji postoji i u ružičastoj varijanti posebno odgovara osobama rođenim u znaku Device, a nije preporučljiv Bikovima. To je kamen romantične ljubavi i strasti. Povećava plodnost, senzualnost, seksualnost i prisnost. Donosi pozitivne misli i porast energije. Stvara samopouzdanje i uspeh u karijeri. Pruža veliku zaštitu od zla. Iscjeljujuć je za srce, krv, cirkulaciju, pluća. Osnažuje kosti i kožu. Izvrstan je za bolesti poput artritisa i reume, jer daje energiju.



HEMATIT (Krvavi kamen)
je poznat kao "kamen za um". Zelenkasti kamen protkan purpurnom bojom donosi sreću rođenima u znaku Škorpiona i Bika, ne preporučuje se Rakovima. Specifično svojstvo je da podstiče hrabrost,  štiti od opasnosti, posebno u ratu. Donosi mentalnu organizaciju, vrlo je prizeman i umirujuć. Poboljšava pamćenje, daje originalno razmišljanje. Pomaže nam shvatiti da su nam granice tamo gde ih sami postavimo. Uravnotežuje telo, um i duh. Snižava  telesnu temperaturu, krvne poremećaje, anemiju, nervozu, nesanicu, odličan za zarastanje rana i kostiju.



JANTAR 
sreću donosi osobama rođenima u znaku Lava, a na Bika ima nepovoljno delovanje. Povećava sreću, donosi veru, mir i uspeh. Motivacijski je i uklanja prepreke. Celo telo vraća u ravnotežu. Koristan je za želudac, slezinu, bubrege, jetra, žučni mehur, kožne poremećaje. Olakšava bolove u zglobovima, pomaže u lečenju rana i ublažava bolove pri izbijanju zubića.



JASPIS
je kamen nežnosti i opuštanja. Donosi tišinu, utehu, celovitost, izlečenje, blage završetke. Zovu ga još i velikim negovateljem zbog njegove zaštitničke energije. Egipćani su crveni jaspis smatrali Izidinom krvlju, pa je korišten za zaustavljanje krvarenja iz nosa, kao i za zaceljivanje rana. Štiti od crne magije, ublažava bolove, pomaže dojiljama da uvek imaju mleka, sprečava izazivanje krvarenja, leči epilepsiju, koristi se za dozivanje kiše.



KARNELIAN (Karneol) 
je kamen kreativnosti, individualnosti i hrabrosti. Zovu ga još i "glumački kamen". Veliki je zaštitnik. Pojačava memoriju i pomaže pronaći prave prijatelje. Štiti od ljubomore, ljutnje i straha. Pomaže ostvariti želje i donosi sreću; olakšava i uklanja tugu. Pomaže stabilnost energije u domu. Koristi se za lečenje rana, podmlađuje tkiva i ćelije, protiv reumatizma, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih problema.



KORAL
je kamen specifične vrednosti za ljude rođene u znaku Bika i Škorpiona, ali se univerzalno koristi kao odbrana od uroka i ostalih negativnih uticaja. Ogrlica od korala najbolja je zaštita od zlih duhova i steriliteta. Odlična je amajlija za decu. U prošlosti se računalo na lekovita sredstva korala, koji je, samleven u prah i pomešan sa vodom, lečio bolesti unutrašnjih organa.




KRIZOBERIL (Mačje oko) 
je dragulj rođenih u znaku Raka. Predivan kamen, obično mlečno-bele boje,  može biti i žućkast, ružičast, pa i smeđi. Smatra se snažnom odbranom od plućnih bolesti, ima i umirujuće delovanje pa se koristi za lečenje psihičkih bolesnika.



KRIZOPRAS
je moćan kamen. Donosi sreću, blagostanje i poslovni uspeh. Olakšava samoizražavanje i daje nam sposobnost da ih mudro koristimo. Donosi radost onome ko ga nosi pomaže da se reši negativnih misli i razdražljivosti. Takođe povećava i osnažuje prijateljstva. Krizopras je kamen ravnoteže i balansira yin i yang i omogućava duboku meditaciju. Može zalečiti slomljeno srce i ukloniti osećaj manje vrednosti ili kompleks nadmoći. Ovaj lekoviti kamen pomaže u problemima sa vidom i očima, imunitetom, problema sa plodnosti, artritis, duševne bolesti, olakšava groznice i preveliku telesnu temperaturu; može pomoći i kod spolnih bolesti.




RUŽIČASTI KVARC
, poznat kao kamen ljubavi, donosi nežnost, toleranciju, praštanje. Smiruje, pomaže kod čišćenja nakupljenog besa, ljubomore, strahova. Zamenjuje negativnost sa harmonijom. Deluje na područje srca,  krvotoka, poboljšava rad bubrega; podmlađuje i revitalizuje kožu. Kada se programira za mršavljenje daje izvrsne rezultate. Protiv nesanice i štiti od štetnih podzemnih zračenja, pa je s kombinacijom takvih delovanja idealan za spavaću sobu. Kamen koji morate imati! Ispunjava ljude ljubavlju i srećom, utiče na uklanjanje opsesija i psihoza, harmonizuje vitalnu energiju i otklanja srčane tegobe, a posebno aritmiju srca.



LAPIS LAZULI 
je kamen posvećen ljudima rođenim u znaku Vage. Takozvani „dragulj radosti“ produbljuje ljubav i prijateljstvo. Lapis lazuli donosi iskrenost, otvorenost, unutrašnju moć, intuiciju, kreativnost, muževnost. Osnažuje um, telo i povećava svesnost i duhovnu vezu/evoluciju. Pomaže da organizujemo svakodnevnicu i stišati i zaposliti nemiran um. Lapis se često koristio za kontaktiranje duhovnog čuvara (anđela čuvara). Pomaže izgraditi samopouzdanje i tradicionalno je kraljevski kamen. Donosi i povećava ljubav i vernost u braku. Lapis je takođe dobar zaštitnik protiv fizičkih i psihičkih napada. Koristan je za sinuse, glavobolje, nervni sistem , govorne poteškoće, hipofizu, olakšanje bola.



MALAHIT 
je kamen intenzivne zelene boje koji uliva nadu i spokojstvo, posvećen je ljudima u znaku Jarca. To je kamen preobražaja, pomaže promene i duhovnu evoluciju. Malahit pomaže uravnotežiti čistu ljubav, romantiku i vlastitu dobrobit. Malahit je kamen sreće, blagostanja i obilja. Takođe je moćan zaštitnički kamen, služi kao opšta zaštita, zaštita od zla, zaštita tokom trudnoće i rođenja, zaštita za decu. Izvrstan je kao zaštitini kamen tokom letenja i dugih putovanja. Povećava emocionalnu stabilnost i ravnotežu. Deluje dobro kod astme, artritisa, napetih mišića, tumora i bolesti izazvanih radijacijom.



MESEČEV KAMEN (Selenit)
je amajlija osoba rođenih u znaku Raka. Svojim plavičastim tonovima smatra se da donosi sreću , naročito zaljubljenima. Mesečev kamen povećava žensku energiju, osetljivost, intuiciju, psihičke sposobnosti. Štiti tokom trudnoće, rođenja, putovanja na moru. Povezan je sa svim vrstama ljubavi. Dobro deluje na hipofizu, probavni sistem, zadržavanje vode, hormonske poteškoće, menstrualne poteškoće. Kamen čistoće, nade, želje za novim početkom, dopušta da od univerzuma uzmemo što nam je potrebno.



ONIKS 
Crn ili tamno mrk, sa belim žilicama, taj je kamen pod ingerencijom planeta Saturna, pa ima povoljno delovanje na rođene u znaku Jarca. Neke legende pripisuju mu nezdrav uticaj, posebno za pripadnike Venerinih znakova, Bika i Vage. Pomaže u nošenju sa izazovima u životu, posebno sa onim koji uzrokuju iscrpljivanje energije. Pomaže sa uzemljenjem i kontrolisanjem viška neželjene energije. Koristan je za porast izdržljivosti i hladnokrvnosti.



OPAL
je dragi kamen koji garantuje svojim prekrasnim šarenkastim izgledom nadu i spokojstvo  rođenima u znaku Vage i Bika. Opal inspiriše povećanje mašte i kreativnosti. Pomaže osloboditi kočnice i povećava memoriju. Vrlo je duhovan i omogućuje uvid u "nevidljivi svet". Posmatrajući opal, navodno, se mogu dobiti natprirodne moći posebno u sferi predviđanja događaja ili pogađanja neizvesnih činjenica. Donosi lepe, sretne snove. Olakšava proces promene. Dobar je za vid i Parkinsonovu bolest.




PERIDOT
se koristi za ravnotežu i stimulaciju srčane aure. Kamen saosećanja. Ima prijateljsku energiju i izvrstan je za lečenje. Pomaže da se preporodimo i obnovimo u svakom smislu. Donosi obilje i blagostanje. Donosi sklad u odnose, posebno u braku. Smanjuje stres, ljutnju, ljubomoru, isceljuje čireve i probavne poteškoće. Stvara zaštitni štit oko tela osobe koja ga nosi.



RUBIN 
je dragi kamen koji je najviše naklonjen ljudima rođenim u znaku Jarca. Njegova svetlucava crvena boja podstiče i pojačava ljubavna osećanja, sjedinjuje zaljubljene. Rubin donosi celovitost, odanost i sreću. Povećava  velikodušnost i donosi blagostanje, romantičnu ljubav. Zaštitnik doma, poseda, dece i psihe. Kamen visoke energije i moći, donosi isceljenje na svim nivoima. Ne preporučuje se preterano vatrenim ili nerazumnim osobama. Može uzrokovati nesanicu i nervozu.




SAFIR 
Ovaj svetlucavi dragi kamen providne azurnoplave boje koji kao da poziva na sabranost i meditaciju preporučuje se osobama rođenim u znaku Bika ili Jarca. Safir je kamen kreativnog izražavanja, intuicije, meditacije i povećava sve te stvari. Koristan je za mentalnu jasnoću i protiv depresije. Koristi se za spuštanje groznice i temperature, poteškoća sa sluhom, rak.



SARDONIKS 
donosi sreću u ljubavi i igri.  Reguliše rad žlezda, posebno štitnjače. Smiruje srce, čuva pluća i disajne puteve, povoljno deluje na jetru.



SMARAGD
je jedan od najlepših dragulja koji ima vrlo dragocena svojstva posebno za rođene u znaku Raka. Njegova kristalna zelena boja uliva mir, daje nadu, pojačava osećaje i produbljuje strasti. Ima lekovito delovanje na čulo vida, na pamćenje i nerve.



SREBRO
je opšte prihvaćen kao najčistiji i najfiniji metal. U odnosu je sa četiri znaka Zodijaka: Blizancima, Rakom Devicom i Ribama. Na njih ima izuzetno pozitivan uticaj. Mnogi narodi pripisivali su srebru terapeutske osobine, a običaj je kako evropskih tako i azijskih naroda da se srebrni predmeti ili nakit daruju kao zaštita od bolesti i briga.



TIRKIZ 
je prekrasni azurni kamen rođenih u znaku Bika, Strelca i Vodolije. Simbol je ljubavi i bogatstva, a često se poklanja prilikom veridbe i venčanja. Kaže se i da smiruje napetost, obuzdava svađe i učvršćuje prijateljstvo. Prema Indijancima i istočnjačkim tradicijama tirkiz je svet. Povezan je s nebom, donosi nebesku energiju na zemlju. Podstiče iskrenost i jasnu komunikaciju iz srca. Štiti od zagađenosti okoline i donosi ispunjenost i obilje. Poznat je kao glavni isceljujući kamen jer ubrzava ozdravljenje. Moćan je za uzemljenje i opštu zaštitu. Aktivira povučene ljude. Koristi se za mišićno tkivo, regeneraciju, stres, glavobolje.



TOPAZ 
je kamen posebno povoljan za rođene u znaku Strelca i Blizanaca. Podstiče sreću u ljubavi. Kad je ovaj prozirno žuti dragulj preliven zlatom, tada je odličan talisman protiv uroka. Pripisuju mu se i brojna lekovita  svojstva; deluje protiv astme, nesanice i duševnih bolesti.



ZLATO
je simbol sunca, svetlosti u duhovnom i materijalnom smislu. Ovaj plemeniti metal posvećen je  ljudima u znaku Lava. Zato je perogativ kraljeva, o čemu svedoči obožavanje zlata koje vuče korene još iz antike. Smatra se da zlato ima povoljan uticaj na lečenje žutice.



ŽAD 
je kamen žarko zelene boje koji povoljno deluje na ljude rođene u znaku Device, a ne preporučuje se rođenima u znaku Blizanaca i Strelca. Naklonjen je takmičenju, razvija borbenost, odlučnost i želju za afirmacijom.  Privlači i pojačava ljubav svake vrste. Takođe je kamen vernosti i velikodušnosti. Donosi emocionalnu ravnotežu i stabilnost. Koristi se kod plućnih, bubrežnih problema, slabosti imuniteta, PTSP, prevelikog umora nervnog sistema. Deluje na izlečenje bolesti očiju, bubrega i probavnih organa.

Нема коментара:

Постави коментар